Ik moet even iets toelichten. Op mijn blogs over babyzindelijkheidscommunicatie (BZC) krijg ik veel reacties op het zindelijk worden. Het gedeelte van communicatie met je baby wordt over het hoofd gezien. Terwijl dat juist de essentie van BZC is. Waarschijnlijk benoem ik dat deel ook te veel, waardoor het verkeerd begrepen wordt. BZC is communiceren met je baby door middel van zindelijkheid. Ik heb dit niet zelf bedacht. Er zijn boeken over vol geschreven. In veel culturen is het zo normaal dat er niet eens een woord voor is.

Het gaat erom je baby goed te leren kennen en begrijpen. De mogelijke bijwerking is zindelijkheid. 

Het begint met je kind observeren. Met of zonder luier aan let je op wat je kind doet en welke signalen het geeft. De baby zelf weet waarschijnlijk niet eens dat hij dit doet. Maar jij gaat erop reageren en dan krijgt de baby het ook door. ‘Hé, als ik dit doe, doet mama dat.’ Dat gaat niet alleen over aangeven dat ze moeten poepen of plassen, maar ook over het aangeven dat ze honger hebben, moe zijn, iets willen pakken, pijn hebben. Noem maar op. Een baby huilt als communicatiemiddel, maar ze maken ook op andere manier duidelijk wat ze nodig hebben. Heel vaak beseffen we niet eens omdat we er al op reageren voor we erover na kunnen denken. Een spartelende baby op je arm zet je al op de grond om te spelen voor je bedacht hebt dat zoiets al een signaal was. Of je geeft melk als de baby begint te happen. Dat was communicatie zonder woorden.

BZC moet vooral leuk zijn.

Als het om de zindelijkheid gaat kun je hiervan de signalen leren lezen. Iets wat mij nog steeds slecht lukt. En je kunt je kind op gezette tijden op het potje zetten. Kort na de voeding plast een baby vaak. Dat is een goed moment om het te proberen. Daarna deed ik het vaak om het halfuur en dan om het uur.
Daarmee vingen we vaak plas en zelfs poep op. Het lukte ook heel vaak niet omdat ik soms met iets anders bezig ben of omdat we op pad zijn. Ik heb Katie ook weleens boven de bosjes gehouden of boven een toilet.

BZC is geen zindelijkheidstraining. Het is de een kindvolgend systeem waarbij je je kind beter aan leert te voelen. Het is vooral zachtaardig bedoeld. Begin vorige eeuw scheen dit ook vaak gedaan te worden, maar dan met dwang en straffen als het mis ging. Dit is bij BZC absoluut NIET de bedoeling. Er is ook geen doel dat je perse moet bereiken. Het gaat alleen maar om het contact met je kind en je kind goed leren kennen. Het is fijn als je je kind goed begrijpt en zo in kunt spelen op zijn behoeften. Dat is de reden waarom ik dit blijf doen. En ik vind het leuk en Katie volgens mij ook. Dat laatste is echt het belangrijkste.

Een gedachte over “Communicerende baby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s