Toen Nora 9 maanden oud was las ik voor het eerst over BZC, de afkorting voor babyzindelijkheidscommunicatie. Het ging over een meisje van nog geen twee dat helemaal zindelijk was. Op dat moment was ik totaal nog niet bezig met zindelijkheid, maar mijn interesse was gewekt. Schijnbaar worden baby’s zindelijk geboren en leren wij het ze af door luiers te gebruiken.
Baby’s geven onbewust signalen dat ze moeten poepen en plassen, zoals spartelen, kreunen, rood aanlopen, huilen of onrustig worden. Wij kunnen daar op reageren door ze boven een potje te houden zodat ze daar hun behoefte kunnen doen. Zo leren ze bewust aan te geven dat ze moeten plassen of poepen. Als je daarop reageert kun je de baby helpen zindelijk te blijven.

In veel culturen is dit heel normaal. Er is daar dan ook geen woord voor wat hier BZC wordt genoemd. Vaak dragen de moeders daar hun kind bij zich en voelen daardoor aan wanneer de kleintjes hun behoefte moeten doen.
In het artikel stond hoe je dit principe hier kunt toepassen. Het begint met je kind observeren en zo de signalen ontdekken die ze geven als ze moeten plassen of poepen. Als je ziet dat je kind plast zeg je ‘tsss’. Dan gaat het de link leggen met het plassen. Je kunt ook zelf een geluid verzinnen. Het gaat bij BZC namelijk om de communicatie tussen jou en je kind. Zindelijkheid is daar eventueel een mooie bijkomstigheid van.

20180925_115513

Ik besloot het meteen te proberen met negen maanden oude Nora. Vooral in de hoop dat ze snel zindelijk werd, maar ook omdat ik er nieuwsgierig naar was. Ze begreep best snel dat ‘tsss’ met plassen te maken had, maar het interesseerde haar voor geen meter. BZC schijnt nog prima te kunnen vanaf 9 maanden, maar bij Nora lukte het niet. Het beste kun je beginnen voor de baby zichzelf kan verplaatsen. Dus het hoeft niet eens meteen vanaf de geboorte. Toch besloot ik het bij nummer 2 direct te proberen.
Zodra Katie en ik thuis waren uit het ziekenhuis begon ik. Ze vond het vreselijk en huilde keihard als ik haar op het potje zette. Toch bleef ik het af en toe proberen. Met 9 weken lukte het opeens om een plasje op te vangen. Later die dag lukte het weer en de volgende dag zelfs vijf keer.
Het lukte vooral omdat ik haar geregeld op het potje zetten. Niet omdat ik haar signalen zo goed herkende. Soms bleef de luier een hele dag schoon en soms verschoonde ik net zoveel als zonder BZC. Na 11 dagen poepte ze zelfs op het potje. Het hoeft trouwens niet perse een potje te zijn. Je kunt je kind ook boven het toilet of de wastafel houden. Als je ze maar goed ondersteunt.

Bijvoorbeeld door ze met hun rug tegen jouw buik te laten leunen.IMG-20181007-WA0005Ik doe dit nu ruim 10 weken en vind het echt leuk. Ik ben heel blij iedere keer als het lukt en baal weleens als ik net haar signalen gemist heb. Soms lukt het ook niet om er rekening mee te houden als je op pad bent of druk met andere dingen. ’s Nachts doe ik het sowieso niet.
Ik hoop dat ik Katies signalen beter leer herkennen en dat ze over een tijdje zelf met een gebaar aan kan geven dat ze naar het potje moet. Het maakt niet uit of het lukt. Ik merk wel dat ik door deze methode beter let op wat ze voor signalen ze overal voor geeft. Zo leer ik haar beter kennen. Ik ga er mee door zonder verwachtingen en vooral omdat ik het leuk vind.

4 gedachtes over “Zindelijke baby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s